⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (47)

  • Hallo,

    Al ruim een jaar maak ik gebruik van jullie product, naar volle tevredenheid. Mijn paard heeft geen artrose of pijnklachten, maar omdat ik wel veel van zijn lichaam vraag (dressuur ZZ-licht en we trainen door richting de Subtop) en hij inmiddels 13 jaar is, geef ik hem preventief glucosamine. Ik heb het idee dat mijn paard soepeler is en profijt heeft van dit product.

    Dat gezegd hebbende, heb ik laatst een artikel gelezen van de Hoefslag. Het gaat om dit artikel: "Silicium effectiever om aanmaak glucosamine te stimuleren". Hierin vertellen ze dat silicium een beter effect heeft dan het geven van glucosamine. Ik ben benieuwd wat jullie van dit artikel vinden en wat jullie reactie is.

    Ik hoor het graag!

    Vriendelijke groet,
    Marjolein

    Beste Marjolein,

    dank voor je mail.

    Wat het stukje op de Hoefslag site betreft, naar alle waarschijnlijkheid gaat dit om een advertorial. Een advertorial is een artikel dat gepresenteerd wordt als redactionele tekst, terwijl het in werkelijkheid om een advertentie gaat. Met andere woorden, iemand, een verdeler van silicium bijvoorbeeld, heeft de Hoefslag betaald om deze tekst te plaatsen.

    Niet alleen gaat het om een advertorial, de inhoud is absolute nonsens. Volgens het stuk zou onderzoek hebben aangetoond dat bij gewrichtsklachten glucosamine weinig effect heeft en silicium een effectiever supplement is.

    Laten we die claim eens nader bekijken.

    De link naar het onderzoek leidt naar een Amerikaanse studie gepubliceerd in 2007. Waarover gaat die studie? Over twee supplementen die beiden silicium bevatten, maar wel in een andere vorm (aluminium silicaat en oligomerisch siliciumzuur). Wat is de bedoeling? Uitzoeken of deze supplementen, bij orale inname, in staat zijn om silicium te leveren aan het lichaam. Wat is het resultaat? Beide supplementen verhogen de siliciumconcentratie in het bloed, maar oligomerisch siliciumzuur doet dat iets meer dan aluminium silicaat.

    En dat is alles. Het onderzoek zegt absoluut niets over gewrichtsklachten. Het zegt niets over glucosamine. Het zegt niets over de aanmaak van gewrichtsvloeistof. Het zegt zelfs niets over een eventuele therapeutische werking van silicium. Het zegt alleen dat het silicium in oligomerisch siliciumzuur beter wordt opgenomen dan het silicium in aluminium silicaat. Einde verhaal.

    De claims in het artikel hebben niets met het gelinkte onderzoek te maken. Het zijn verkoopspraatjes, die op lucht zijn gebaseerd. Wat is er dan wél bekend over silicium als voedingssupplement?

    (1) Er bestaat beperkt wetenschappelijk bewijs dat silicium de kwaliteit van huid, haar en nagels kan verbeteren. Met kwaliteit wordt bedoeld de elasticiteit van de huid, en de sterkte/breekbaarheid van haar en nagels (link, link).

    (2) Er werd wetenschappelijk aangetoond dat silicium niet beter presteert dan placebo bij milde artrose van de knie (link).

    Dus, neen, silicium stimuleert de lichaamseigen productie van glucosamine niet. Neen, silicium verhoogt al evenmin de aanmaak van gewrichtsvloeistof. En neen, het heeft geen effect op de kwaliteit van het kraakbeen.

    Hoe zit het dan met glucosamine?

    Wel, glucosamine is zowel in België als Nederland een geregistreerd (humaan) geneesmiddel. Dat heeft zijn belang. Registratie wordt namelijk alleen toegestaan bij voldoende garanties in verband met werkzaamheid en veiligheid.

    Daarnaast werd naar glucosamine over de loop der jaren bijzonder veel onderzoek gedaan. Een groot aantal studies laat een uitgesproken positief effect zien. Bij andere studies is dat effect minder duidelijk, of zelfs afwezig.

    Bij wisselende resultaten is het niet altijd gemakkelijk om duidelijkheid te krijgen. In zo’n situatie is het interessant om naar meta-analyses te kijken.

    Bij een meta-analyse worden alle (recente) onderzoeken in verband met een bepaald middel opgezocht. Vervolgens wordt bekeken welke onderzoeken voldoende kwaliteit hebben, en tenslotte worden de resultaten van die onderzoeken statistisch gecombineerd. Op die manier kunnen wetenschappers een betrouwbare conclusie maken, gebaseerd op de huidige medische kennis.

    De jongste meta-analyses in verband met glucosamine dateren van 2018. Het gaat om drie stuks. Twee van die analyses komen tot de conclusie dat glucosamine een pijnstillend effect heeft bij artrose (link, link). Een derde analyse stelt vast dat glucosamine de algemene stijfheid duidelijk verbetert (link).

    Kortom, de stelling dat glucosamine een positief effect heeft bij artrose is wetenschappelijk goed onderbouwd. Dat is voor silicium niet het geval, integendeel zelfs.

    Zo. Ik hoop dat je hiermee geholpen bent. Sorry als dit antwoord wat langer uitgevallen is dan gebruikelijk, maar wij vonden het belangrijk om de puntjes duidelijk op de i te zetten.

    Met vriendelijke groeten,
    GH Team