⌂GlucoHorse
GlucoHorse heeft een positief effect bij paarden met gewrichtsproblemen of artrose. Toch is het geen wondermiddel. Wondermiddelen bestaan nu éénmaal niet. Om een artrosepaard zo goed mogelijk te laten functioneren is een aangepast management nodig. GlucoHorse is één onderdeel van dat management.

Tip 5: laat je paard beslaan/bekappen met veel "rol"

Paardenhoef bekapt met een zogenaamde mustang roll. Paarden met artrose kunnen best bekapt of beslaan worden met veel rol in de voet.

Het is niet altijd mogelijk, maar als dat praktisch haalbaar is, kunnen paarden met artrose best blootsvoets lopen. De hoef van een paard heeft van nature een groot schokdempend vermogen. Onderzoek heeft aangetoond dat ijzers dat schokdempend vermogen fors beperken.

Daarnaast speelt ook het gewicht een rol. Een doorsnee hoefijzer weegt zo'n 250 tot 450 gram. Dat lijkt misschien niet overdreven veel, maar na tien minuten draven heeft een paard met ijzers al 1.800 kg (!) extra omhoog getild. Dat zorgt natuurlijk voor extra belasting van de gewrichten, vooral in de ondervoet van het paard.

Het extra gewicht van de hoefijzers heeft nog een tweede negatief effect. De impact force, de schok die door het lichaam gaat op het moment dat de voet de grond raakt, wordt vele keren groter. Ook dat zorgt weer voor extra belasting.

Een artrosepaard kan best bekapt of eventueel beslaan worden met een relatief lage hiel, en een afgeronde teen. Op die manier kan de voet sneller en gemakkelijker afrollen in beweging. Dat zorgt voor een betere schokdemping, zodat de gewrichten gespaard worden.

Bij paarden die blootsvoets lopen kan de afronding direct in de hoef worden geraspt. Dat is de bekende mustang roll. Bij paarden op beslag kan een ijzer met veel opzet worden gebruikt. Daarnaast bestaan er ijzers die specifiek ontworpen zijn om de voet beter te laten afrollen (break-over, equi-librium, comfort).

Share on Facebook
Tweet
Pin it
Send email