⌂GlucoHorse

Msm bij paarden (1)

Msm is een middel dat de afgelopen jaren op grote schaal werd gepromoot. Ook voor paarden worden hoe langer hoe meer supplementen met msm op de markt gebracht. Veel eigenaars die hun paarden zo goed mogelijk willen verzorgen, geven hun dieren msm. Dat is jammer. Msm heeft namelijk geen enkel effect, en het gebruik van msm in supplementen kan een betere verzorging in de weg staan.

Wat is msm ?
Msm wordt door verkopers wel eens natuurlijk zwavel genoemd. Over dat zwavel zullen we het straks nog hebben, maar natuurlijk is msm allerminst. Msm (methylsulfonylmethaan) is een synthetisch oplosmiddel voor industrieel gebruik. Het wordt afgeleid van dmso (dimethyl sulfoxide), een bijproduct van de papierindustrie, via een lange reeks chemische processen. Msm is spotgoedkoop. In bulk wordt het verkocht voor minder dan één euro per kilogram. Precies dezelfde stof wordt in allerhande supplementen gebruikt. Alleen de prijs ziet er helemaal anders uit. Als 'voedingssupplement' kost msm namelijk gemakkelijk 25 tot 30 euro per kilogram. Wat natuurlijk betekent dat de winstmarges groot zijn.

Cartoon. Een pseudo arts zegt tegen zijn patiënt : 'Al je gezondheidsproblemen kunnen worden opgelost met deze kleine, gepatenteerde pillen'. De patënt is echter een eend. Hij antwoordt : 'Kwak'.

Claims
Op het internet wordt msm aangeprezen als een wondermiddel dat werkt bij de meest uitéénlopende ziektes. Het gaat dan over haaruitval, snurken, allergie, diabetes, artrose, Alzheimers, psoriasis tot en met kanker. Op zich een fel rood knipperlicht. Dat één middel een positief effect zou hebben bij zoveel verschillende aandoeningen is onmogelijk. Meer nog, zo'n veelvoud aan claims wordt doorgaans als kwakzalverij gezien. De claim in verband met kanker is daarbij typisch.

Geen bron van zwavel
Verkopers op het internet suggereren regelmatig dat Msm zou werken als een bron van zwavel. Dat zou dan een therapeutisch effect kunnen verklaren. Niets is minder waar. Zwavel is belangrijk voor de conditie van bindweefsels, in het bijzonder haar en nagels, maar een tekort aan zwavel komt bij een normale voeding nagenoeg nooit voor. En jawel, Msm is inderdaad een zwavelverbinding, maar veel nut heeft dat niet, want het zwavel in Msm wordt niet of nauwelijks door het lichaam opgenomen. Bij een proef met Guinese biggetjes, die Msm kregen waarvan het zwavelbestanddeel radioactief gemarkeerd was, bleek dat nauwelijks 1% zwavel werkelijk werd opgenomen. Werd de hoeveelheid Msm verdubbeld, dan steeg de opgenomen hoeveelheid zwavel maar met 0.3%. Kortom, Msm kan het lichaam geen bruikbare zwavel aanleveren. (link)

Zwavel wordt nagenoeg uitsluitend opgenomen via zwavelhoudende aminozuren (methionine en cysteïne). Een tekort kan dan ook best worden opgelost door extra methionine en cysteïne te voeren. Zoals gezegd komt zo'n tekort bij paarden zo goed als nooit voor, onder andere omdat methionine en cysteïne ruim aanwezig zijn in haver en andere granen. Tussen haakjes, ook glucosaminesulfaat bevat zwavel, en dat wordt wél door het lichaam opgenomen.

Share on Facebook
Tweet
Pin it
Send email