⌂GlucoHorse

Vragen uit de praktijk (8)

 • Goedemiddag,

  Mijn 8jarige KWPN-merrie vertoont af en toe enorme kreupelheid door onduidelijke factoren. Geen zwellingen of warme plekken. Het is voornamelijk na een nacht op stal. Kan er te weinig stro op de grond liggen, zodat de koude vloer optrekt? Ik rijd haar recreatief, dus geen extreme belasting. Daarnaast krijgt ze elke dag zo'n 12 uur weidegang.
  Het is een grote dame met stokmaat 1.76m. Een vrij lange rug en loopt erg op haar voorhand. Sinds een tijdje staat ze voor op ijzers, dit heeft haar soepelheid sterk verbeterd. Ik voer haar dagelijks bij met Muscle Fit omdat ze last heeft van kramperigheid/stijfheid in de achterhand. De kreupelheid komt spontaan op zetten en verdwijnt ook weer......maak me toch zorgen.

  Graag jullie bevindingen......alvast bedankt!

  Met vr. groet, Esther

  Beste Esther,

  kreupelheid kan een groot aantal verschillende oorzaken hebben. Het is niet altijd gemakkelijk om de precieze oorzaak te achterhalen, zeker niet als de kreupelheid spontaan opkomt en weer verdwijnt, zoals dat bij uw merrie het geval is. Paarden die op stal overnachten houden wel van een dik strobed, maar het is niet erg waarschijnlijk dat minder stro in combinatie met een koude vloer een aanval van kreupelheid zou kunnen veroorzaken.

  In de geneeskunde is ochtendstijfheid (stijfheid na een periode van weinig tot geen beweging) bekend als een typisch symptoom van artrose of artritis. Artritis is een (chronische) ontsteking van één of meerdere gewrichten. De symptomen kunnen opflakkeren, en weer verdwijnen. In de meeste gevallen is de onderliggende oorzaak slijtage aan het gewricht. Naarmate die slijtage zich doorzet, en het gewricht meer beschadigd raakt, worden de symptomen als pijn, stijfheid, en kreupelheid ook ernstiger. Kortom, het is mogelijk dat uw paard met beginnende artrose of artritis te maken heeft, al is dat van hieruit natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Dat de merrie beter loopt sinds ze voor op ijzers staat, wijst voor een stuk in dezelfde richting.

  U gebruikt Muscle Fit van Cavalor, omdat uw paard af en toe last heeft van stijfheid in de achterhand. Alleen, Muscle Fit is bedoeld als een supplement dat helpt bij de afvoer van lactaat (melkzuur) uit de spieren. Lactaat is een nevenproduct van anaerobe verbranding, wat alleen voorkomt als een paard (zeer) zware inspanningen levert. Aangezien uw merrie alleen recreatief wordt gereden, is het niet erg waarschijnlijk dat de stijfheid in de rug met een ophoping van melkzuur te maken heeft. Best mogelijk dat ook hier een link naar artritis moet worden gelegd.

  Slijtage kan niet echt worden voorkomen, en het ene paard is er veel gevoeliger voor, en reageert er ook veel sterker op dan het andere. Er zijn aanwijzingen dat grote, lang belijnde paarden gemakkelijker last krijgen dan hun kleinere, compacte collega's, al is dat niet echt bewezen.

  Kan er tegen artrose/artritis iets worden gedaan? Jawel. Glucosamine is een supplement dat de gewrichten smeert en soepel houdt. Op die manier kan artrose zoveel mogelijk worden aangepakt.

  Misschien is het een goed idee om de merrie gedurende een paar maand met glucosamine te behandelen. Daarbij is het belangrijk om een voldoende hoge dosering aan te houden. Om enig effect te zien, heeft uw paard minstens 7.6 gram pure glucosamine per dag nodig. Na een paar maand moet u zeker merken of de glucosamine aanslaat. Als dat niet het geval zou zijn, is het toch verstandig om een dierenarts te raadplegen.

  met vriendelijke groeten,
  GH Team

 • Hallo,

  Mijn paard heeft dag in dag uit last van in het frans genaamd soufletten. Dit zijn waterbelletjes die je van buitenuit ziet op de benen. Ik had al geprobeerd om deze met coolgel weg te krijgen als ook met klei maar geen van beide heeft effect. De dierenarts zei me dat ik haar daarvoor MSM en Glucosmine moest geven. Op die manier ben ik op jullie website terecht gekomen met mijn volgende vraag. Is het nodig om Glucohorse altijd te blijven geven eens men ermee begint of mag je bv een behandeling van 3 doen en dan weer 3 maand niet meer? Graag hoor ik het van jullie.

  Met vriendelijke groeten, Heidi

  Heidi,

  souflettes (of molettes) zijn moeilijk te behandelen. Ze ontstaan als reactie op een onderliggende synovitis of bursitis, een (chronische) ontsteking van het gewrichtskapsel en/of de slijmbeurs. Zo'n chronische ontsteking is meestal het gevolg van slijtage.

  GlucoHorse beschermt gewrichten en pezen tegen slijtage, en kan op die manier een gunstig effect hebben bij de behandeling van souflettes. Het is wel de bedoeling dat je GlucoHorse constant blijft doorgeven.

  In ieder geval veel succes gewenst, GH Team