⌂GlucoHorse

Glucohorse: dosering

Glucosamine is een populair supplement. Ook voor paarden zijn er honderden producten op de markt die glucosamine bevatten, of tenminste, waarvan de producent claimt dat ze glucosamine bevatten. Het probleem is echter dat dergelijke preparaten dikwijls te laag gedoseerd zijn, en naar verhouding te duur worden verkocht. Dat is ook de reden waarom de exacte samenstelling zelden wordt bekend gemaakt.Paard dat zich onregelmatig of kreupel beweegt. Dat een preparaat naast glucosamine nog een aantal andere 'exotische' ingrediƫnten bevat, wijst er in de meeste gevallen op dat de glucosamine zelf ondergedoseerd is.

Glucosamine zorgt voor het behoud van gezonde gewrichten, maar hoeveel glucosamine moet een paard opnemen om dat effect te zien? Wetenschappers zijn het er over eens dat voor een volwassen mens de werkzame dosis 1.500 mg zuiver glucosaminesulfaat per dag bedraagt. Die dosering wordt in vrijwel alle wetenschappelijke onderzoeken gebruikt. Rekening houdend met het lichaamsgewicht en het verschillend metabolisme (!) kan de werkzame dosis voor een volwassen paard (550-600 kg) op minimum 7.500 mg zuiver glucosaminesulfaat per dag worden bepaald. Dat komt overéén met doseringen die ook in de praktijk tot goede resultaten hebben geleid. Het merendeel van de preparaten op de markt haalt nauwelijks de helft van die dosis. Van bepaalde merken is de aanbevolen hoeveelheid voor een volledige maand in werkelijkheid net voldoende om een paard gedurende drie dagen (!) van een voldoende dosis glucosamine te voorzien.

Dosering glucosamine voor paarden.

Glucosamine heeft een ondersteunend effect vanaf 7.500 mg per dag, maar dan moet het werkelijk om 7.500 mg glucosaminesulfaat gaan. Glucosaminesulfaat wordt namelijk gestabiliseerd door middel van een zout (kaliumchloride). Wat doorgaans glucosaminesulfaat wordt genoemd, bevat in werkelijkheid 25 tot 35% kaliumchloride. Zelden of nooit wordt hiervoor gecorrigeerd, zodat de meeste supplementen 25 tot 35% minder glucosamine bevatten dan de producent claimt.

GlucoHorse houdt hier wel degelijk rekening mee. GlucoHorse Rood levert 8.870 mg glucosaminesulfaat per dag. Voor GlucoHorse Groen is dat 9.100 mg per dag. Daarmee wordt de minimale dosis ruim geleverd.

Regelmatig worden producten aangeboden die voor de helft uit msm, en voor de helft uit glucosamine bestaan, maar toch gewoon als "glucosamine" aan de man worden gebracht. Dat is op zich al misleidend, maar het probleem bij zo'n producten is natuurlijk dat de glucosamine in werkelijkheid te laag gedoseerd is. Het gebruik van msm heeft trouwens sowieso al geen zin. Msm heeft namelijk geen enkel bewezen effect (link).

Veel supplementen dragen het opschrift "99% zuivere glucosamine". Ook dat is misleidend. Het betekent namelijk alleen dat de glucosamine die in het product werd gebruikt voor 99% zuiver is, maar het zegt absoluut niets over de hoeveelheid glucosamine. Het is met andere woorden perfect mogelijk dat een preparaat met de vermelding "99% zuivere glucosamine" uiteindelijk maar 10% glucosamine bevat. De resterende 90% bestaat dan uit één of andere vulstof (doorgaans suiker!), zodat de klant toch het idee heeft dat hij waar krijgt voor zijn geld. GlucoHorse daarentegen bevat geen vulstoffen, maar bestaat uitsluitend uit glucosaminesulfaat, stabilisator, en een natuurlijk appelaroma.

Share on Facebook
Tweet
Pin it
Send email