Geachte heer/mevrouw,
Afgelopen half jaar heb ik mijn paard regelmatig recreatief gereden en gelongeerd. Daarvoor is er ongeveer 10 maanden weinig op gereden, alleen grondwerk mee gedaan ivm zwangerschap. De problemen van afgelopen half jaar zijn: problemen met verzameling en vluchtgedrag. Het paard houdt continue stelling naar links. Paard is niet kreupel.
Ik heb van de dierenarts de diagnose gekregen: Enthesiopathie en Desmitis van het ligamentum Nuchae met dystrofische mineralisaties. Sinusitis en artrose van de hals op meerdere facetten.
Het advies is euthanasie of slacht.
Als ik op uw site kijk zie ik hele mooie verhalen voorbij komen van paarden die ook het advies hebben gekregen van euthanasie. Mijn paard is 11 jaar en naar wat ik heb begrepen gaat het om aanhechting en ontsteking van band bij bindweefsel nekpees, gewrichtsontsteking en artrose van de hals. Mijn paard heeft dus artrose maar is dat andere dan artritis? Kunt u mij vertellen of mijn paard baat kan hebben bij glucohorse?
Vriendelijke groet,
Kyra
Beste Kyra,
bij de diagnose werden bij uw paard twee problemen vastgesteld:
(1) desmitis van het ligamentum nuchae
(2) artrose van meerdere facetgewrichten in de hals.
Daarnaast is er ook nog sprake van sinusitis, maar dat is waarschijnlijk een toevallige vaststelling, die met de problemen bij het rijden niets te maken heeft. Ik zal proberen uit te leggen wat de diagnose betekent.
Eerst iets over het ligamentum nuchae.
Het ligamentum nuchae, of de nekband, is een ligament dat vasthecht achteraan de basis van de schedel, en doorloopt over de volle lengte van de hals tot aan de schoft. Van daar gaat het ligament nog verder, namelijk tot aan de staartwortel, maar krijgt het een andere naam (supraspinaal ligament).
Het ligamentum nuchae ziet eruit als een sterke, elastische, dubbele koord die bovenaan de hals loopt, met uitwaaiende vertakkingen naar de halswervels C2 tot C5. Over de eerste en tweede wervel loopt het ligament in een slijmbeurs, die gevuld is met synoviale vloeistof, zodat de wrijving zo beperkt mogelijk blijft.
Het ligamentum nuchae speelt een belangrijk rol bij de hoofd- en halshouding van het paard. Enerzijds is het ligament gewoon een touw, waar het hoofd als het ware aan opgehangen is. Anderzijds is het ligament door zijn samenstelling in staat om energie op te slaan en weer af te geven. Op die manier helpt het de spieren om het gewicht van het hoofd en de hals te dragen.
Op deze schets zie je het ligamentum nuchae in het blauw.
Bij uw paard werd desmitis van het ligamentum nuchae vastgesteld. Desmitis betekent dat het ligament (constant) ontstoken is. Het gaat hier niet om een bacteriële besmetting van buitenaf, maar wél om een ontsteking die bv. het gevolg kan zijn van overbelasting.
Stel dat je een dag lang met een zware hamer harde stenen in gruis slaat. De kans is groot dat je polsen 's anderendaags slap aanvoelen, fors pijn doen, en opgezwollen, warm en rood zijn. Dat is een niet-bacteriële ontsteking, en dat is het soort ontsteking waarover we hier spreken.
Naast desmitis heeft de dierenarts het ook nog over enthesiopathie en dystrofische mineralisaties. Wat betekent dat?
Enthesiopathie betekent dat niet alleen het ligament zelf, maar ook de aanhechtingplaats aan de schedel ontstoken is. Dat is slecht nieuws, want onder invloed van de ontsteking ontstaat op die plaats dikwijls botvervorming, botwoekering, en botaangroei.
Dystrofische mineralisaties zijn kalkafzettingen in het ligament. Het gaat om kleine fragmentjes kalk die in het ligament verschijnen. Door de aanwezigheid van de kalkfragmentjes kan het ligament gaan zwellen, wat eventueel pijn kan veroorzaken. Daarnaast vermindert plaatselijk ook de kwaliteit van het ligament.
Om alles even kort samen te vatten, het ligamentum nuchae van uw paard is er slecht aan toe. Het ligament zelf is chronisch ontstoken, de aanhechtingsplaats aan de schedel is ontstoken, en er is sprake van verkalking.
Wat betekent dit concreet voor uw paard?
- Uw paard heeft (constant) pijn in de hals.
- De hals buigen of het hoofd bewegen verscherpt die pijn.
- Uw paard kan niet nageven, dat veroorzaakt namelijk forse pijn aan de basis van de schedel.
Vandaar de problemen met verzameling, en het vluchtgedrag als u hem dressuurmatig probeert te rijden.
Wat is nu de oorzaak van de ontsteking van het ligamentum nuchae bij uw paard? Dat is een moeilijke vraag. Zo'n ontsteking wordt dikwijls in verband gebracht met té zware dressuurmatige training, meer in het bijzonder volgens de methode laag-diep-rond (rollkür). Alleen, dat is bij uw paard naar alle waarschijnlijkheid niet het geval. Uw paard werd de afgelopen maanden nauwelijks belast (grondwerk, longewerk, recreatief bereden). Tenzij het paard nog vroeger zeer hard laag-diep-rond werd gewerkt, moet er een andere oorzaak zijn voor de ontsteking van het ligamentum nuchae.
Daarmee komen we bij het tweede punt uit de diagnose van de dierenarts, namelijk artrose van meerdere facetgewrichten in de hals.
De hals van een paard bestaat uit zeven forse wervels, die met elkaar verbonden zijn door facetgewrichten. De facetgewrichten zijn relatief kleine, synoviale gewrichten. Synoviaal betekent dat ze gesmeerd worden dmv gewrichtsvloeistof. De facetgewrichten zorgen voor de beweeglijkheid van de hals. Zonder de facetgewrichten zou de hals niet kunnen buigen en plooien.
Artrose van de facetgewrichten in de hals komt bij paarden vrij regelmatig voor, maar meestal blijft het bij een milde aandoening, die weinig ongemak veroorzaakt. Dat laatste is bij uw paard jammer genoeg niet het geval. Waarschijnlijk heeft uw paard vrij ernstige artrose in de facetgewrichten van de halswervels.
Met al het voorgaande in het achterhoofd, denk ik dat het ontstaan van de problemen bij uw paard waarschijnlijk als volgt kan geschetst worden:
- eerst heeft uw paard artrose ontwikkeld in de facetgewrichten van de halswervels
- die artrose heeft gezorgd voor een verminderde beweeglijkheid van de hals, en pijn in de hals
- om aan de pijn te ontsnappen is het paard de hals anders gaan dragen, waardoor het ligamentum nuchae zwaarder werd belast
- als gevolg van de extra belasting is er een ontsteking van het ligamentum nuchae ontstaan, met nog meer pijn als resultaat.
Uw dierenarts adviseert euthanasie of slacht. Dat is natuurlijk helemaal uw eigen beslissing, maar ik denk dat er nog een reële kans bestaat om de zaak te keren, en persoonlijk zou ik het paard die kans geven.
Wat kunt u doen om het probleem aan te pakken?
(1) In samenspraak met uw dierenarts, het paard gedurende een korte periode (één week bv.) behandelen met voldoende hoog gedoseerde cortico-steroïden (dexamethasone). Op die manier wordt de ontsteking onderbroken. Bij ontstekingen van pezen en ligamenten is het namelijk dikwijls zo dat de ontsteking als het ware een eigen leven gaat leiden. De ontsteking voedt zichzelf, en blijft constant verder woekeren. Met dexamethasone kan dat proces minstens tijdelijk worden afgebroken.
(2) Het paard metéén GlucoHorse gaan voeren. Daarbij moeten we hopen dat met GlucoHorse de pijn ten gevolge van de artrose in de facetgewrichten geleidelijk verdwijnt. Als dat inderdaad gebeurt zal het paard zijn hals opnieuw 'natuurlijk' gaan dragen, zodat ook de ontsteking van het ligamentum nuchae gaandeweg kan genezen.
Na maximaal drie maand zou u duidelijke verbetering moeten zien. Ik hoop dat u hiermee geholpen bent. Hebt u nog vragen, mail ons dan gerust.
Met vriendelijke groeten,
GH Team
Beste,
Mijn 15 jarige ruin (1.70m) is afgelopen oktober geopereerd aan een gebroken griffelbeentje linksachter. Dit hebben ze operatief eruitgehaald en ik heb t/m december alleen maar met hem mogen stappen (stapmolen en beetje laten grazen in de wei). Sinds januari begin dit jaar ben ik weer met hem gaan rijden en heb hem ter ondersteuning Vitamine E + Selenium en Mypolast gegeven. Het gaat met rijden steeds een beetje beter, maar het duurt heel lang voordat hij een beetje warm gelopen is.
Het eerste half uur krijg ik hem maar in een heel langzaam tempo in draf en als ik ga galopperen, maakt hij kleine 'konijnensprongen'. Hij valt regelmatig terug in stap en dan laat ik hem even. Hij draaft erna weer zelf aan, maar krijg hem niet voorwaarts gereden. Ik weet niet of het met spierpijn te maken heeft of gewoon met het warmlopen van de spieren en gewrichten. Na 30 tot 40 minuten rijdt hij weer als vanouds en kan ik ook wat zijgangen en meer tempowisselingen rijden. Hij heeft altijd wat moeite gehad met opstarten (eerste 20 minuutjes wat minder voor het been en stijf), maar dit voelt niet normaal. Hij loopt daarentegen helemaal zuiver.
Hij liep voor het ongeluk ZZ-Licht dressuur. Heeft altijd dagelijks op de wei gelopen en nu nog steeds. Trainde hem dagelijks +/- 40-60 minuten dressuurmatig en heb ook nu de draad zo weer opgepakt.
Ik voer hem NU per dag: 1x zemelen met olie en 2x 2 kg krachtvoer (Havens Draversbrok). Verder krijg hij heel veel hooi en loopt de hele dag in het weiland. Ik rij hem elke dag dressuurmatig, eerste half uur aan de lange teugel loswerken en wanneer het beter gaat pak ik hem een halfuur intensief op. Alles bij elkaar rij ik dus 60 minuten per dag. Daarnaast gaat hij nog +/- 30 minuten in totaal in de stapmolen (voor en na de training). Met behulp van de Mypolast zie ik wel dat hij beter in conditie komt en weer meer spieren heeft.
Ik vermoed dat hij last heeft van de gewrichten/misschien minder smeerbaar dan voorheen en kwam zodoende op jullie website terecht over de GlucoHorse. Wat adviseren jullie mij om hem te geven van supplement zodat hij in het begin fijner loopt en minder last heeft van zijn gewrichten en spieren?
Alvast heel hartelijk bedankt voor het beantwoorden van mijn vraag. Met vriendelijke groet,
Stephanie
Beste Stephanie,
eerst en vooral onze excuses voor de late reactie. Het is hier al weken erg druk, vandaar.
Wat je vraag betreft, het is moeilijk om van hieruit de situatie precies in te schatten, maar toch klinkt je verhaal niet goed.
Kijk, het is perfect mogelijk dat je paard 'gewoon' last heeft van beginnende artrose. Hij is tenslotte vijftien, en hij heeft altijd al wat moeite gehad met opstarten. Daarnaast kan de revalidatieperiode, waarbij hij twee maand alleen maar heeft gestapt, artrose hebben uitgelokt.
Alleen, het beeld klopt niet echt. Een paard dat moeilijk aangaloppeert, kleine 'konijnensprongen' maakt, en terugvalt in stap? Dat doet niet direct aan artrose denken. Bij vroege artrose is galop meestal de beste gang, en zijn onregelmatigheden vooral in stap en draf zichtbaar. Een paard dat 30 tot 40 minuten nodig heeft om 'warm' te lopen? Bij artrose zou je denken aan 15 tot 20 minuten, maar 40 minuten is toch wel heel erg lang.
Nogmaals, het is moeilijk in te schatten, en het kan inderdaad gewoon om artrose gaan, maar ik ben toch bang dat er iets meer aan de hand is. Dan denk ik vooral aan onvolledig herstel, of restschade na de operatie linksachter.
Ik zou je dan ook willen adviseren om de training voorlopig op een laag pitje te zetten, en zo snel mogelijk een rx én een echo te laten nemen. Op die manier kun je controleren of er in de regio van het griffelbeen problemen zijn zoals botwoekering of beschadiging van de pezen/ligamenten. Is alles okee, des te beter, en dan heb je ook zekerheid.
Ik hoop dat je hiermee geholpen bent,
GH Team