Artrose is een aandoening die niet geneest. Gewrichtskraakbeen, één keer het beschadigd of afgesleten is, herstelt zich namelijk niet dan wel extreem traag. Zodanig traag dat het herstel over de levensloop van een paard eigenlijk geen betekenis meer heeft. De behandeling van artrose bij paarden moet dan ook vooral gericht zijn op het afremmen, stil leggen en managen van de aandoening.
Bestaat er een manier om artrose bij paarden efficiënt aan te pakken? Toch wel, namelijk met glucosamine. Glucosamine is een voedingssupplement dat het kraakbeen actief beschermt. Meer nog, glucosamine biedt niet alleen bescherming tegen (verdere) slijtage, maar een aantal studies suggereren dat het ook eerder beschadigd kraakbeen enigszins kan helpen herstellen. Daarnaast heeft glucosamine een pijnstillend effect, te vergelijken met laag gedoseerde NSAID's. De werking van glucosamine is geen fabeltje. Naar geen enkel supplement werden zoveel wetenschappelijke studies verricht. Via dubbel blind onderzoek werd de werkzaamheid herhaaldelijk aangetoond. Zowel in Nederland als België is glucosamine trouwens officieel als een (humaan) geneesmiddel geregistreerd.
Glucosamine is een aminosuiker dat van nature in het lichaam voorkomt. Het gaat om een precursor (bouwsteen) van de zogenaamde glycosamineglycanen (kortweg GAG's). Met behulp van glucosamine is het lichaam in staat om allerhande GAG's aan te maken. GAG's zijn dan weer stoffen als hyaluronan, chondroïtinesulfaat, heparine, dermatansulfaat en keratansulfaat. Die stoffen spelen een belangrijke rol bij de vorming en het herstel van diverse bindweefsels, inclusief gewrichtskraakbeen.
Naarmate het lichaam ouder wordt, vermindert het vermogen om glucosamine aan te maken. Omdat de doorsnee voeding maar weinig glucosamine bevat, heeft het toedienen van extra glucosamine wel degelijk zin.