Beste,
jullie zijn mijn laatste hoop. Ik heb zojuist twee potten besteld. Mijn haflinger loopt al geruime tijd onregelmatig en trekt met zijn voorpoot. Uit röntgenfoto's is niets uitgekomen aan de beenderen. Alleen in zijn hoef zou een verbening te zien zijn van het kraakbeen. Mijn paard is op 12 februari ingespoten en dit zou het probleem moeten uitsluiten echter mankt (trekt) hij nog meer op dit been dan voor de inspuiting. Zou jullie product hier voor in aanmerking komen voor mijn paard?
alvast bedankt, Diane
Beste Diane,
allereerst onze excuses voor de late reactie. Het is hier erg druk, vandaar. Voor ons is het natuurlijk erg moeilijk om van hieruit de problemen van jouw Haflinger correct in te schatten.
Bij verbening van het hoefkraakbeen gaat het eigenlijk om twee kraakbeenachtige 'vleugels', die aan weerszijden in de hiel van het paard zitten, net boven de eigenlijke hoef. Op de foto kun je zien waar de kraakbeenachtige vleugel zich ongeveer bevindt, maar dan wel aan weerszijden van de voet. Als je met de vinger in de kootbeenholte drukt bij de punt van het pijltje, kun je het kraakbeen goed voelen. Het voelt normaal gezien bij een gezond paard zeer elastisch aan. Bij verbening verandert het kraakbeen geleidelijk in écht been, ofwel bot. Bot is veel harder dan kraakbeen. Telkens een paard (in beweging) zijn voet neerzet, plooit de hoef iets open in de hiel en de zijwanden. Zodra het paard zijn voet weer optilt, trekt de hoef opnieuw iets samen. Dat uitzetten en terugveren wordt het hoefmechanisme genoemd. Het hoefmechanisme werkt als een soort pomp. Telkens als de hoef wordt samengedrukt, wordt bloed door de voet gestuwd.
Bij de verbening worden de kraakbeenvleugels iets harder, stugger, en minder elastisch. In de meeste gevallen heeft het paard daar weinig of geen last van. Toch kan het hoefbeenmechanisme verstoord raken. De min of meer verbeende kraakbeenvleugels zijn dan niet elastisch genoeg meer om goed open te plooien. Dat kan dan weer voor gevolg hebben dat het paard pijn krijgt in de hiel van zijn voet. Het zal eventueel voorzichtig/onregelmatig gaan bewegen, en in extreme gevallen kreupel lopen. Alleen, zoals gezegd, het gaat dan werkelijk om extreme gevallen. Normaal gezien leidt verbening van het hoefkraakbeen niet tot kreupelheid. Tot daar de achtergrond van het verhaal, maar wat kan er concreet gedaan worden om jouw Haflinger te helpen?
Wel, GlucoHorse is geen wondermiddel. Kraakbeen dat verbeend is, kan niet opnieuw in kraakbeen veranderen. Toch zul je met GlucoHorse waarschijnlijk een positief effect zien. Glucosamine bevat nl. allerhande glycosamineglycanen (kortweg GAG's). Dat zijn stoffen die een belangrijke rol spelen bij de vorming en het herstel van het gewrichtskraakbeen. GlucoHorse zal dan ook het resterende hoefkraakbeen voeden en ondersteunen, en op die manier de verdere verbening tegengaan. Daarnaast zal GlucoHorse zorgen voor een betere smering en voeding van het hele hoefgewricht, en dat kan jouw Haflinger alleen maar ten goede komen.
Hou er wel rekening mee dat GlucoHorse een natuurlijk product is, en dat het enige tijd duurt voor je écht de maximale werking ziet. Geduld is daarbij een schone deugd.
Dit is een lang verhaal geworden. Wat je ook beslist, in ieder geval veel succes gewenst.
GH Team
Hallo,
Ik heb een half jaar geleden een quarter gekocht die achteraf kreupel blijkt te zijn aan haar linker voorbeen. Volgens de dierenarts komt haar probleem vanuit haar hoef en zou een speciaal hoefbeslag een oplossing kunnen zijn. Daar ik anti-hoefijzers ben, heb ik een energetische therapeut laten komen om haar hoef te laten bekijken. Volgens hem werd het paard veel te jong beslagen en zadelmak gemaakt waardoor haar hoeven veel te nauw ontwikkeld zijn. Haar linker voorhoef is momenteel vrij scheef. De therapeut kapt haar nu op natuurlijke wijze en zegt dat de scheefheid er na een tijd zal uitgroeien. Volgens hem zijn haar spieren geblokkeerd door haar verkeerde hoefstand waardoor zij heel stijf en kreupel beweegt. Omdat zij momenteel pijn lijdt en pijnstillers op termijn geen oplossing bieden, had ik haar graag geholpen met een produkt waardoor zij geen pijn meer hoeft te lijden. Ik weet alleen niet hoe ik haar moet helpen. Op het internet vond ik jullie produkt GlucoHorse en ik vraag me af of dit ook aan mijn merrie kan toegediend worden met positieve resultaten als gevolg. Kunnen jullie mij hierin raad geven want ik wil mijn lieve merrie niet meer kwijt en haar zo vlug mogelijk van haar pijn verlossen. Alvast bedankt voor uw hulp.
Met vriendelijke groeten, Sandra
Beste Sandra,
het is voor ons erg moeilijk om je van hieruit advies te geven. In jouw geval heb je eerst en vooral een correcte en betrouwbare diagnose nodig. Het heeft werkelijk geen enkele zin om op goed geluk te gaan behandelen, zonder dat je met redelijke zekerheid weet waar de oorzaak van het probleem ligt. Het is dan ook aan te raden om eerst een volledig kreupelheidsonderzoek te laten doen, in een betrouwbare dierenkliniek. Bij zo'n onderzoek wordt het paard klinisch onderzocht, en grondig bekeken op de zachte en harde bodem. Vervolgens wordt het been van boven af beetje bij beetje uitverdoofd, tot met vrij grote zekerheid kan worden vastgesteld waar de kreupelheid precies zit. Tenslotte worden van het betrokken gebied rx-en gemaakt. Eventueel kan daar nog echo-onderzoek, of scintigrafie bijkomen. Het is verstandig om op voorhand goed af te spreken wat er tijdens het onderzoek zal gebeuren, en wat de kostprijs zal zijn. Pas als er een betrouwbare diagnose is gesteld, kan er ook aan een efficiënte behandeling worden gedacht.
Het verhaal van de 'energetisch therapeut' klinkt niet erg geloofwaardig. Er lopen in de paardenwereld allerhande '-peuten' rond, maar jammer genoeg zijn dat maar al te dikwijls kwakzalvers, zonder enige reële medische kennis. In vergelijking met andere paarden, hebben nagenoeg alle Quarters en Paints relatief nauwe hoeven. Dat heeft weinig of niets te maken met het tijdstip waarop het paard voor het eerst op ijzers werd gezet, of zadelmak werd gemaakt. Het is eenvoudigweg een raskenmerk. Nauwe hoeven zijn op zich trouwens geen reden om kreupel te lopen.
Het verhaal dat de linker voorhoef iets scheef staat, wat dan tot geblokkeerde spieren en stijfheid zou leiden, is eerlijk gezegd onzin. Het paard heeft die iets scheve voorhoef namelijk al zijn hele leven, en is er waarschijnlijk mee geboren. Pezen, ligamenten, en spieren zijn dan ook perfect aan deze stand van de hoef aangepast. Zo'n scheve stand kan eventueel iets snellere slijtage veroorzaken, maar qua beweging maakt het geen enkel verschil. Integendeel, het is niet verstandig om nu nog drastisch aan de stand van de hoef te gaan sleutelen. Op die manier worden pezen en ligamenten geforceerd, wat wél tot problemen kan leiden.
Niemand ziet graag dat zijn paard pijn heeft. Op termijn bieden pijnstillers inderdaad geen oplossing, maar ze kunnen wel helpen om de periode te overbruggen tot je een betrouwbare diagnose krijgt. Op dat moment kan eventueel een behandeling worden gestart, die de pijn zoveel mogelijk kan elimineren. GlucoHorse is op zich geen pijnstiller. Kan GlucoHorse je paard dan helpen? Jawel, als het probleem direct met het hoefgewricht of de pezen te maken heeft. GlucoHorse brengt namelijk bepaalde stoffen aan (gag's = glycosamineglycanen) die door het lichaam gebruikt worden om de conditie van het gewrichtskraakbeen, de pezen, en de ligamenten te onderhouden. Binnen die context zal GlucoHorse zonder twijfel een positief effect hebben.
Ik hoop dat deze informatie je verder op de goede weg helpt. In ieder geval nog veeel succes gewenst, GH Team