⌂GlucoHorse

Artrose bij paarden: gewrichtsproblemen

Gewrichtsproblemen komen bij paarden regelmatig voor. Vrijwel alle paarden, of ze nu in de sport, recreatief, of voor de fokkerij worden gebruikt, krijgen er vroeg of laat mee te maken.

Meisje met paard aan de hand. Vrijwel alle paarden krijgen vroeg of laat met gewrichtsproblemen te maken.

Dat is niet zo verwonderlijk. Paarden zijn van nature nagenoeg constant in beweging. Die beweging hebben ze ook nodig om fit en gezond te blijven. In vrijheid leggen wild levende paarden dagelijks grote afstanden af, maar dan wel aan relatief lage snelheden. Het leven van moderne (sport)paarden ziet er helemaal anders uit. Moderne paarden bewegen relatief weinig, maar aan een veel hogere intensiteit. Dat omgekeerd bewegingspatroon blijft niet zonder gevolgen.

Het bewegingsapparaat wordt (over de loop der jaren) serieus op de proef gesteld. Vooral de gewrichten krijgen het hard te verduren. Daar komt nog bij dat ieder gewricht een sterke, maar terzelfdertijd delicate structuur heeft. Vooral het gewrichtskraakbeen is kwetsbaar. Kraakbeen kan gemakkelijk beschadigd raken. Door dagdagelijkse slijtage bijvoorbeeld, maar ook door blessures, of door forse belasting.

Eén keer het kraakbeen beschadigd is, kan een gewricht niet goed meer functioneren. Het gewricht raakt geïrriteerd. Er komen allerhande processen op gang waardoor de goede werking van het gewricht alsmaar verder in het gedrang komt. Voor het getroffen paard resulteert dat alles in pijn en verminderde beweeglijkheid.

Soms blijven de symptomen mild. Het paard is dan stijf als het van stal komt, maar dat verbetert spontaan na een kwartier of een half uur beweging. In de meeste gevallen is het beeld echter minder gunstig. Het paard heeft pijn, beweegt zich moeilijk, of is duidelijk kreupel. In de slechtste gevallen kan het paard zich niet meer zonder pijn bewegen. Het raakt chronisch kreupel.

Gewrichtsproblemen kunnen voorkomen of aangepakt worden door het kraakbeen te beschermen, en de "smering" van het gewricht te verbeteren. Daartoe is GlucoHorse een efficiënt middel.

Share on Facebook
Tweet
Pin it
Send email