Hallo,
Ik heb een (heel groot) paard met hanetred. Hij heeft tot zijn 5 jaar gesprongen maar tegen dan was hij al volledig 'opgebruikt' en had hij een zware hanetred ontwikkeld. Sindsdien heeft hij heel wat behandelingen gekregen waaronder recent nog een acupunctuurbehandeling en het gaat hem vrij goed, beter dan ooit. Hij moet niet meer werken en mag met 'zijn' kudde (hij staat niettegenstaande zijn handicap toch hoogste in rang) de ganse tijde op een grote weide staan. Ik vroeg me af of het ook voor hem zou interessant zijn om Glucohorse te geven? Hij heeft indertijd op veeartsenvoorschrift al glucosamine gekregen. Indien het goed voor hem zou zijn, zou ik meteen 3 dozen bestellen om hem door de winter te helpen, maar wat indien hij het niet wil nemen, mag ik de niet-geopende dozen dan terugsturen?
Dank voor uw advies, Anne Marie (Meerbeek, B)
Mevrouw,
dat een paard met hanetred de kans krijgt om zijn leven door te brengen op een grote weide, in het gezelschap van een 'kudde' soortgenoten, is natuurlijk een ideale oplossing. Weinig paarden krijgen die kans.
Hanetred is een probleem dat vrij regelmatig voorkomt, maar over de onderliggende oorzaken is (tot nog toe) weinig bekend. Waarschijnlijk heeft hanetred te maken met storingen in het neurologisch systeem, maar ook letsels ter hoogte van de kogel kunnen een rol spelen. Tegen de kramperige beweging van een paard met hanetred heeft glucosamine geen effect.
De zaak is echter dat paarden met hanetred typisch vervroegde/versnelde slijtage en artrose ontwikkelen, vooral in de wervelkolom en het aangetaste been. Dat brengt pijn, stijfheid, en verminderde beweging met zich mee. Ivm deze problemen kan glucosamine uw paard wel degelijk helpen. Daarbij is het belangrijk om een voldoende hoge dosering te gebruiken, en GlucoHorse is dan de aangewezen keuze. GlucoHorse kan uw paard beschermen tegen verdere slijtage, en een betere levenskwaliteitgeven.
Met GlucoHorse hebben wij in de praktijk heel goede ervaringen. Het supplement wordt ondertussen zowel in Nederland als België druk gebruikt, maar tot nog toe hebben we letterlijk geen enkele klant waarvan de pony of het paard GlucoHorse niet wou eten. Maar goed, het kan natuurlijk (nog) altijd gebeuren dat een paard extra kieskeurig zou zijn, en GlucoHorse niet lust. Niet geopende dozen kunt u binnen een termijn van zeven werkdagen altijd terugsturen. U krijgt dan uw aankoop terugbetaald.
Met vriendelijke groeten,
GH Team
Geachte heer/mevrouw,
Mijn paard heeft sinds 3 weken een dik spronggewricht. Hij is hiervoor behandeld door de dierenarts. Hij heeft het open geprikt en er toen iets ingespoten (ontstekingsremmer) en daarna heb ik nog medicatie gekregen. Maar helaas heeft dit alles niet geholpen en heeft mijn paard nog steeds een dik gewricht met vocht gevuld. Hij is er wel niet kreupel van en volgens mij is het ook niet pijnlijk. Nu is mijn vraag of dit supplement dat u aanbiedt ook geschikt zou zijn voor mijn paard? Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten, Tanja ()
Beste Tanja,
het is niet zo gemakkelijk om op je vraag te antwoorden. Een gezwollen spronggewricht kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Zo lang de zwelling niet hard en benig aanvoelt, is er waarschijnlijk geen sprake van spat, en dat is in ieder geval een positief punt.
Wat zijn de andere mogelijkheden?
-Je paard kan een ontsteking hebben, bv. door een klein wondje, dat niet direct werd opgemerkt, en geinfecteerd is geraakt. Dat is mogelijk, maar niet erg waarschijnlijk, omdat je dierenarts ontstekingsremmers heeft gebruikt. Na drie weken zou daar toch al enig effect moeten van te zien te zijn.
-Als je paard in de sport loopt, kunnen het kapsel, de pezen, en de spieren rondom het spronggewricht overbelast zijn. Overbelasting kan tot een niet-bacteriële ontsteking leiden, wat voor gevolg heeft dat de weefsels gaan opzwellen. Ongeveer hetzelfde beeld kan ontstaan bij een acuut trauma, bv. als je paard zich hard heeft gestoten, of een trap heeft gekregen van een ander paard.
-Tenslotte kan het gaan om een begin van slijtage in het gewricht. Het kraakbeen wordt dan hier en daar wat ruwer, waardoor de boteinden minder vlot en gemakkelijk over elkaar glijden. Het lichaam reageert op die situatie door meer gewrichtsvloeistof aan te maken, waardoor het gewricht gaat opzwellen. Omdat de boteinden ruwer zijn, ontstaan er meer beschadigingen aan het kraakbeen, en op die manier kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Wat kun je doen? Het is erg belangrijk dat de zwelling zo snel mogelijk wegtrekt. Anders loop je namelijk het riscio dat de lymfevaten als het ware 'verstopt' raken, en het gewricht chronisch dik blijft. Je kunt het volgende proberen:
-Het paard wel laten bewegen, maar niet belasten (minstens weidegang, misschien ook wat longeren, niet berijden).
-Het spronggewricht regelmatig afspuiten met koud water tot lauw water (minstens vijf minuten spuiten). Is dat door praktische omstandigheden moeilijk, dan kun je het gewricht ook bewrijven met een ijsblokje (minstens vijf
minuten). Probeer dit een aantal keer te doen per dag. Hoe meer, hoe beter.
Als de zwelling het gevolg is van een ontsteking, of van overbelasting, dan heeft het weinig zin om GlucoHorse te gebruiken. Komt de zwelling echter van een acuut trauma (met schade aan het gewricht), of van beginnende slijtage, dan kan GlucoHorse je paard wel degelijk helpen. GlucoHorse verbetert de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof. Hierdoor kan het gewricht zich gemakkelijker bewegen, wordt de slijtage stopgezet, en kan het kraakbeen zich zelfs enigzins herstellen. Uiteindelijk zal dan ook de zwelling verdwijnen. Toch moet je er rekening mee houden dat GlucoHorse een natuurlijk product is, dat zijn tijd nodig heeft om in te werken. Ieder paard is anders, maar het kan drie weken tot een maand duren voor je werkelijk verschil ziet.
Hopelijk kun je hier mee verder. Nog veel succes,
GH Team